Help! Mijn ouders begrijpen me niet

Heb jij het gevoel dat je ouders je niet begrijpen? Je bent niet de enige! Een goed gesprek met je vader of moeder aangaan, is niet makkelijk – zéker wanneer jullie niet op één lijn zitten. Met deze tips ga je het gesprek aan en zorg je ervoor dat jullie nader tot elkaar komen.

Verplaats je in je ouders

Je wilt het misschien niet horen, maar probeer je eens te verplaatsen in je ouders. Voorheen hadden je ouders het voor het zeggen en bepaalden zíj wat jij moest doen. Nu heb je je eigen mening en wordt de invloed die zij op je leven hebben steeds kleiner. Dat is even wennen voor je ouders. De kans is groot dat ook zij moeite hebben met deze nieuwe situatie en zich vaak geen raad weten. Dat ze jou niet begrijpen (of beter gezegd: líjken te begrijpen) is waarschijnlijk geen onwil. En dus is de kans groter dat je er samen uitkomt!

Zeg wat je voelt

Het is niet makkelijk om op je ouders af te stappen en het gesprek aan te gaan, maar opluchten doet het vaak wél. De kunst? Eerlijk zeggen wat je dwars zit en aangeven wat je voelt. Én wat die gevoelens met jou doen. Wanneer je vanuit je hart spreekt en vertelt wat je voelt, kan je niks verkeerds zeggen. Het zijn immers jouw gevoelens. Ook belangrijk: het moment waarop je het gesprek aangaat. Je wilt dat je ouders de volle aandacht voor je hebben, dus wacht een moment af waarvan je weet dat jullie de tijd hebben. Tijdens het avondeten kun je vaak rustig praten, of wacht juist tot na het eten.

Praten & luisteren

Nader tot elkaar komen en een goed gesprek voeren, lukt alleen als je rustig bent. Dus: praten in plaats van schreeuwen. En neem ook de tijd om te luisteren naar je ouders. Wat hebben zij te zeggen en hoe reageren ze op jouw verhaal? Wanneer je elkaar de ruimte geeft en kalm bent, is de kans groter dat je elkaar leert begrijpen.

Hulp van een professional

Lukt het niet om een gesprek met je ouders aan te gaan? Of levert praten niets op en voel je je nog steeds onbegrepen? Dan kan het helpen een psycholoog op te zoeken. Om je hart te luchten, maar ook kan een psycholoog je handvatten geven een gesprek met je ouders soepeler te laten verlopen. Als je een psycholoog een stap te ver vindt, kan een mentor of vertrouwenspersoon op school ook uitkomst bieden.

Volg ons ook op Facebook voor leuke feitjes, ideetjes, handige apps, boeken, tips & tricks.

Privé delen
Publiek delen