Positief denken is gezond

Is bij jou het glas altijd halfleeg in plaats van halfvol? Zonde, want door positief te denken, maak je het leven een stuk fijner. Positief denken geeft energie, kracht en maakt alles gewoon een stuk leuker. Maar hoe doe je dat, die negatieve gedachten van je af zetten?

Positiviteit én negativiteit werken aanstekelijk

Grote kans dat je je liever met positieve mensen omringt dan met mensen die continu klagen en zeuren. Niet zo gek: positiviteit werkt aanstekelijk en zorgt ervoor dat je de dag doorkomt met een lach. Voor negativiteit geldt dit precies zo. Je wordt al snel meegenomen in een negatieve spiraal als de mensen om je heen doemdenken en geen plezier hebben. Sterker nog: zelfs één persoon (denk aan die negatieve collega, of een zeurderig familielid) kan ervoor zorgen dat je wordt meegenomen in een flow van negatieve gedachten en emoties.

Uit volle borst meezingen

Of je positief of negatief op iets reageert, is heel persoonlijk. Maar het is goed om te beseffen dat je zélf verantwoordelijk bent voor de lijn die je volgt. Kies je ervoor dingen van de zonnige kant te bekijken? Of zie je beren op de weg? Het kost wat oefening – negatief denken is nou eenmaal makkelijk – maar je zult zien dat positief denken je veel meer oplevert. Voorbeeld: probeer de voordelen in te zien van alwéér een middag aansluiten in de file op die drukke snelweg die je elke dag neemt om van het werk naar huis te komen. In de file kun je rustig je gedachten van je laten afglijden, je hebt meer tijd om uit volle borst mee te zingen met je favoriete nummers en je kunt dat telefoontje plegen dat je al zolang uitstelt. Je zult zien dat je een stuk opgewekter thuiskomt dan wanneer je de file zuchtend en steunend hebt doorstaan. Kort gezegd: positief denken is een keuze.

Online training: Vergroot je zelfvertrouwen

Twijfel je vaak aan jezelf? En zit dat je geregeld in de weg om het beste uit jezelf en het leven te halen? Dan is deze training wat voor jou! In samenwerking met Psychologie Magazine leren we je graag hoe je steviger in je schoenen kunt staan en je jouw zelfvertrouwen kunt vergroten. Tijdens deze online training komt het volgende aan bod: 

Hoe doe je dat dan, positief denken?

Het klinkt heel simpel om van de één op de andere dag met het positieve been uit bed te stappen, maar dat is het allerminst. Positief denken vergt oefening en tijd. Een aantal tips om het positief denken te integreren in je leven:

  • Waardeer wat je hebt en sta daar regelmatig bij stil.
  • Wees niet te streng voor jezelf. Goed is goed en hoeft niet nóg beter.
  • Lach zo vaak je kan. Het helpt je de dag positiever door te komen.
  • Vermijd pessimisten het liefst zoveel mogelijk. Negatieve mensen leveren geen energie op.
  • Relativeer de negatieve kanten van een situatie of gebeurtenis en probeer altijd te zoeken naar de positieve kanten.
  • Vertrouw op jezelf. Handel niet vanuit angst, maar zie de mogelijkheden en kansen.

Volg ons ook op Facebook voor leuke feitjes, ideetjes, handige apps, boeken, tips & tricks.

Privé delen
Publiek delen