6. ADD – Attention Deficit Disorder
Hoewel de diagnose ‘ADD’ niet meer wordt gegeven, wordt deze term nog vaak in de volksmond gebruikt. Daarom besteden we er hier nog kort aandacht aan. Het meest typerende verschil tussen iemand met ADHD en ADD is het hyperactieve gedrag. Als je ADD hebt, dan kom je vaak rustig en dromerig over, in tegenstelling tot iemand met ADHD. Maar jouw hoofd zit echter wel vol met gedachten en ook jij hebt last van concentratieproblemen.
Hyperfocus
Kenmerkend is ook de zogenaamde ‘hyperfocus’. Als je je geïnspireerd voelt of enorm door iets geïnteresseerd raakt, dan komt jouw dopaminetoevoer op gang. Je kunt je dan juist heel goed concentreren en hebt moeite met het loslaten van waarmee je bezig bent. Je bent op zo’n moment (tijdelijk) hyper en krijgt meer voor elkaar in korte tijd dan ‘normale’ mensen.
ADD kenmerken
Enerzijds heb je een rustig en geordend leven nodig om alles te kunnen overzien. Anderzijds kan een te saai en geregeld leven ervoor zorgen dat je ‘wegzakt’. De prikkels heb je nodig om motivatie te blijven voelen en moeheid te voorkomen. Je bent hierbij continu op zoek naar de juiste balans. Daarnaast kun je merken dat je:
- snel afgeleid bent;
- drukke situatie vermijdt (grote groepen mensen, feestjes, drukke kantoorruimtes);
- meer behoefte hebt aan slaap;
- heel precies bent in het denken, wat soms kan leiden tot dwangmatig gedrag;
- moeite hebt met het laten zien van gevoelens;
- onzeker bent;
- slecht overzicht hebt met betrekking tot tijd en moeite met het stellen van prioriteiten (plannen en organiseren);
- een slecht korte termijn geheugen hebt (vergeetachtig en chaotisch).
Door een vertraagde informatieverwerking reageer je met ADD minder snel en adequaat op onverwachte gebeurtenissen. Soms wordt dat verward met autistisch gedrag. Maar waar je met autisme vreemd of niet reageert op bepaalde situaties omdat je de verbanden niet ziet, is dat met ADD niet het geval. Je ziet de verbanden prima, alleen niet op dat specifieke moment.
Vraag je je af of jij of je kind misschien te maken hebt/heeft met ADD (ADHD, overwegend onoplettendheidtype)? Met onze gratis online zelftest kun je een goede eerste indruk krijgen.