3. Oorzaak ADHD

De precieze oorzaak van ADHD is nog niet bekend, maar het is wel duidelijk dat je ermee geboren wordt. Erfelijkheid speelt dus een grote rol. Het ontstaat niet door bijvoorbeeld een slechte opvoeding. Het komt vaak bij meerdere gezins- of familieleden voor. Uit onderzoek blijkt dat je een vergrote kans hebt op het hebben van ADHD als een van jouw ouders het ook heeft. Helaas is nog niet duidelijk welke genen bepalend zijn voor ADHD.

In welke mate je last hebt of krijgt van ADHD kenmerken wordt mede bepaald door omgevingsfactoren. Ook de gevolgen die je ervaart door ADHD verschillen per persoon. Hoewel een slechte opvoeding niet de oorzaak is van ADHD, kan een thuissituatie waarbij je zonder orde of regels leeft wel van invloed zijn op hoe jij je ontwikkelt. Het niet voldoende ervaren van structuur op jonge leeftijd kan namelijk zorgen voor veel chaos en onrust. Dergelijke omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat je al op jonge leeftijd niet goed leert hoe je om moet gaat met planning. Gelukkig zijn dit zaken die je goed kunt aanpakken met een behandeling die afgestemd is op jouw persoonlijke behoeften.

Ook speelt jouw individuele kwetsbaarheid een rol. Deze kwetsbaarheid kan beïnvloed zijn door bijvoorbeeld het gebruik van alcohol en nicotine tijdens de zwangerschap, vroeggeboorte of een te laag geboortegewicht.