Voor iedereen zijn het momenteel moeilijke tijden door het coronavirus. Slechts enkele weken geleden leek alles nog normaal en nu voelt alles anders. We zijn genoodzaakt om ons dagelijks leven te veranderen. Het gaat elke dag over het coronavirus en veel mensen maken zich zorgen. Zo kan je gedachten gecreëerd hebben als ‘staat mijn eigen gezondheid op het spel?’ en ‘hoe gaat het met familie en vrienden?’. Onzekerheid speelt een grote rol.
Het is normaal dat mensen in de huidige situatie meer angst, stress, of somberheid ervaren. De één heeft hier meer last van dan de ander. Het is ook mogelijk dat je hier geen last van hebt. Het is in ieder geval duidelijk dat deze nieuwe situatie voor iedereen wennen is. Hoe ga je hier het beste mee om? Hoe kan je zo ‘normaal’ mogelijk alles blijven doen? Merk je dat je last hebt van sombere gevoelens of ervaar je meer stress? Wij delen graag een aantal tips om in deze tijd zo veel mogelijk in balans te blijven. Houd vol, want er komen betere tijden aan! Voor nu:
1. Blijf in beweging
Het advies is om zoveel mogelijk thuis te blijven. Gelukkig mogen we nog steeds naar buiten voor een frisse neus. Houd hiervoor natuurlijk wel de maatregelen in acht. Bewegen is zowel mentaal als fysiek gezond. Stilzitten vertraagt de bloedsomloop. Kies een rustig moment op de dag en geniet buiten van een wandeling of een fietstocht. In je tuin of op het balkon hoef je natuurlijk ook niet stil te zitten. Doe bijvoorbeeld yoga oefeningen of een work-out. Op deze wijze gaat de energie niet in je hoofd zitten, maar kan de energie naar je lichaam gaan.
2. Planning en structuur
Bereid je mentaal voor op een dagje thuiswerken. Misschien klinkt het een beetje gek, maar doe alsof je naar je werk gaat. Sta daarom ook iedere dag op hetzelfde tijdstip op. Het is verleidelijk om je joggingsbroek aan te trekken, maar kies voor kleding die je ook anders naar je werk had gedragen. Structuur is belangrijk. Maak voor jezelf een duidelijke planning en noteer alles op je To-Do lijst. Wees niet bang dat je lijstje misschien kort is. Het opschrijven van wat je vandaag gaat doen kan behulpzaam zijn bij het behouden van structuur.
3. Blijf in contact met familie en vrienden
Fysiek contact is op dit moment een stuk lastiger. Toch is het raadzaam om over de huidige situatie en je gevoelens te praten. Zoek steun bij familie en vrienden en kies voor videobellen. Er zijn diverse apps en tools om het samen gezellig te hebben. Bijvoorbeeld Houseparty (IOS & Android), waarbij je met meerdere mensen tegelijk videobellen en spelletjes kunt spelen. Via Whatsapp, Facetime, Zoom of andere tools kun je tevens goed contact onderhouden. Je staat hier niet alleen in. Iedereen heeft behoefte aan verbondenheid.
4. Geloof niet alles wat op het internet staat
Natuurlijk wil je graag goed op de hoogte blijven over het verloop van deze coronacrisis. Wij willen wel graag als tip meegeven om niet alles te geloven wat op het internet geschreven staat. Hierdoor kun je onnodig boos of verdrietig worden, zonder dat je echt weet of het artikel wel waar is. Zoek een goede balans en lees alleen nieuws van betrouwbare bronnen. Denk hierbij aan de Rijksoverheid, het RIVM of het NOS journaal. Laat je niet onnodig bang maken en beperk het zoeken op Google naar onbetrouwbaar corona nieuws.
5. Blijf positief denken
De coronacrisis raakt iedereen. Hoe moeilijk het misschien ook is, probeer de huidige omstandigheden te accepteren. Focus op zaken waar je wel invloed op hebt. Word je bewust van negatieve gedachten en buig deze om naar helpende gedachten. Denk in plaats van ‘dit is een moeilijke periode’ aan ‘houd vol, betere dagen zullen komen’. Een eerste stap hierin is bewustwording van de gedachten.
6. Helpende tools voor in een uitdagende en onzekere tijd
Naast onze praktische tips zijn er ook helpende tools. Bij Therapieland is er een gratis tool gemaakt. Een programma voor iedereen die wil leren om te gaan met lastige gedachten en gevoelens waar je door de aanwezigheid van het virus mee worstelt. Verder kan het programma je helpen om bepaalde klachten te voorkomen. Ze kunnen helpen om een bijdrage te leveren aan het tot rust komen en aandacht te schenken aan dingen die belangrijk voor je zijn.
Programma: Omgaan met coronastress
Onze tips en adviezen kun je gebruiken om je in deze tijd wat beter te voelen en om zoveel mogelijk op de gebruikelijke manier te kunnen leven. Indien je echt angst of depressieve klachten hebt en deze symptomen al langer spelen, dan kun je altijd onze zelftesten raadplegen.
Klik hier voor onze angststoornis test
Klik hier voor onze depressie test
Let op: onze zelftesten geven slechts een indruk van mogelijke klachten. Daarom zijn deze testen ook nadrukkelijk niet bedoeld voor het stellen van een diagnose. Neem contact op met jouw huisarts om mogelijke problemen bespreekbaar te maken.
Nogmaals, houd vol!