2. Symptomen depressie

Depressie symptomen kunnen zich zowel geestelijk als lichamelijk uiten. De combinatie van klachten en de uiting hiervan kunnen per persoon verschillen. Zo is de ene persoon beter in staat om ondanks de depressieve klachten toch nog redelijk sociaal te doen, terwijl de ander zich volledig terugtrekt. Dit geldt voor elke leeftijd. Het is dan ook niet altijd duidelijk te merken voor de buitenwereld als iemand depressief is. Hoewel kinderen, jongeren en volwassenen een depressie anders kunnen ervaren, zijn er wel duidelijke kenmerken te onderscheiden die voor elke leeftijd van toepassing kunnen zijn.

Aan welke kenmerken herken je een depressie?

Het is belangrijk om te weten dat er pas wordt gesproken van een depressie als er langer dan twee weken sprake is van aanhoudende somberheid en/of een verminderde interesse hebben in allerlei (dagelijkse) activiteiten. Daarnaast zijn minimaal vier van onderstaande depressie symptomen ook aanwezig, dit geldt voor zowel kinderen, jongeren als volwassenen:

Vermoeidheid, weinig energie en lusteloosheid

Al voordat je het bed uitkomt, is de vermoeidheid al te voelen. Je ziet overal tegenop en hebt de neiging het liefst in bed te blijven liggen.

Verandering in gewicht of eetlust

Zonder er opzettelijk mee bezig te zijn, verlies je of kom je juist veel gewicht aan in een korte periode (bijvoorbeeld meer dan 5% van jouw lichaamsgewicht in een maand). Maar je kunt ook dagelijks last hebben van een verminderde of toegenomen eetlust. Jongeren hebben vaker last van overmatig eten (hyperfagie) dan ouderen.

Rusteloos zijn of juist erg traag

De rusteloosheid uit zich in het maken van snelle of herhalende, doelloze en/of onopzettelijke lichamelijke bewegingen. Maar er kan ook sprake zijn van traag bewegen, spreken en denken. Dit is een kenmerk die vaker bij ouderen dan bij jongeren voorkomt.

Minderwaardig of schuldig voelen

Je hebt het gevoel dat je nog weinig goed kunt doen en dat dingen die fout gaan altijd jouw schuld zijn (ook al is dat niet waar). Je hebt niet langer een positief zelfbeeld en kan het gevoel hebben alleen nog maar een last te zijn voor anderen.

Een verstoord slaappatroon

Problemen hebben met inslapen (veelal door piekeren), vaak wakker worden en vervolgens weer lastig in slaap vallen (insomnia) of juist heel veel slapen (hypersomnia). Hoewel iedereen die depressieve klachten ervaart te maken kan hebben met een verstoord slaappatroon, hebben jongeren vaker last van hypersomnia dan ouderen.

Concentratieproblemen, besluiteloos zijn

Gedachten die maar blijven afdwalen, niet eens kunnen kiezen wat je wilt eten of dingen vergeten die je normaal gesproken zou onthouden. Bij kinderen en jongeren kan een plotselinge daling van schoolprestaties duiden op concentratieproblemen.

Terugkerende gedachten aan de dood of aan zelfmoord

Wanneer de depressieve klachten zeer ernstig zijn, kan het lijken alsof er geen uitweg meer is. Je kunt gaan geloven dat je nooit meer gelukkig zult zijn en wensen om ’s ochtends niet meer wakker te worden. Misschien ben je zelfs gaan denken dat iedereen om jou heen gelukkiger zal zijn als jij er niet meer zou zijn.

Het hebben van enkele van deze symptomen betekent niet automatisch dat er sprake is van een depressie. Veel van deze symptomen kunnen ook voorkomen bij bijvoorbeeld een burn-out. Herken je veel van deze symptomen bij jezelf of bij je kind? Dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Deze kan jou helpen met het vinden van passende zorg. Mocht er wel sprake zijn van een depressie, dan is het ontzettend belangrijk om hiervoor zo snel mogelijk in behandeling te gaan om eventuele verergering te voorkomen. 

Andere symptomen depressie bij kinderen

Als ouder kan het lastig zijn om te weten of jouw kind last heeft van depressieve klachten. Voor kinderen kan het ook lastig zijn om te snappen dat ze te maken hebben met depressieve klachten. Ze kunnen denken dat die gevoelens normaal zijn en er daarom niet over praten. Hoe merk je dan als ouder of jouw kind depressief is? Naast de eerder beschreven depressie symptomen, zijn er ook enkele andere zaken waarop je kunt letten: 

  • Niet meer lachen en/of plotselinge huilbuien;
  • Vaker excuses zoeken om bijvoorbeeld niet naar voetbal te hoeven gaan;
  • Onverklaarbare lichamelijke pijn;
  • Gedragsveranderingen of last hebben van stemmingswisselingen;
  • Sneller geïrriteerd, boos of verdrietig reageren.

Niet alleen de symptomen van een depressie, maar ook de oorzaken en gevolgen verschillen per persoon. Gelukkig is een depressie in de meeste gevallen bij zowel jong als oud goed te behandelen. Wil je weten of jij of je kind symptomen van een depressie vertonen? Maak dan onze gratis online depressie test.