Van baby tot dreumes en van peuter tot ouder kind: verlatingsangst is iets van alle leeftijden. Heel normaal, maar voor ouder én kind kan deze zogenoemde scheidingsangst behoorlijk vervelend zijn. Wat is verlatingsangst precies en wat kun je doen om je kind gerust te stellen?
Wat is verlatingsangst bij kinderen?
Kort gezegd is verlatingsangst de angst om verlaten te worden door iemand waaraan je gehecht bent. Bij kinderen is dit in veel gevallen de moeder, maar het kan ook gaan om andere belangrijke figuren zoals de vader, opa, oma of juf. Veel kleine kinderen maken een fase door waarin ze last hebben van verlatingsangst, dit is volkomen normaal. In veel gevallen begint verlatingsangst al voor het eerste jaar. Wanneer het overgaat, is bij elk kind anders. Sommige kinderen hebben er in hun tienerjaren nog last van en zelfs volwassenen kunnen verlatingsangst hebben.
Begripvol en duidelijk
Als ouder is het de kunst om goed om te gaan met verlatingsangst van je kind. Zoek hierbij balans tussen het serieus nemen van de angst en er niet té veel in meegaan. Door je kind het gevoel te geven dat je zijn angst begrijpt en serieus neemt, geef je hem of haar een gevoel van veiligheid. Moet je zoon of dochter huilen wanneer je op het punt staat afscheid te nemen? Neem de tijd om te troosten en vertrek pas als de tranen gedroogd zijn. Ook prettig voor je kind: duidelijkheid. Leg uit dat je even weggaat – zeg bijvoorbeeld concreet wat je gaat doen, zoals naar je werk gaan – maar dat je altijd weer terugkomt.
Rust en regelmaat
Voor kinderen is rust en regelmaat prettig. Creëer regelmaat door een vast ritueel te volgen wanneer je je kind wegbrengt en afscheid moet nemen, zoals: samen ergens binnenkomen, de jas ophangen, een praatje maken met de juf/oppas/opa en oma, een knuffel geven en daarna vertrekken. Neem hiervoor de tijd en straal daarbij rust uit. Als jij niet gehaast bent, zal je kind dit aanvoelen, wat de verlatingsangst ten goede komt.
Afleiding helpt
Vindt je kind het lastig als jij de klas uitloopt of de voordeur achter je dichttrekt? Zorg dat hij of zij op dat moment afgeleid is. Dat kan door een spelletje zijn, maar bijvoorbeeld ook door de oppas of de juf die je kind afleidt. Wanneer je zoon of dochter fijn aan het spelen is, is er minder kans voor verdriet om jouw vertrek.
Rustig slapen
Veel kinderen hebben op jonge of oudere leeftijd last van verlatingsangst bij het slapengaan. Omdat ze bang zijn in het donker, of simpelweg niet willen dat jij de slaapkamer verlaat. Hoewel het verleidelijk is naast het bed van je kind te gaan zitten tot hij of zij slaapt, is het raadzaam je kind zelfstandig te laten inslapen. Misschien helpt het om even in de buurt te blijven, door bijvoorbeeld in de kamer ernaast de was te gaan opvouwen. Zo geef je je kind een gevoel van veiligheid en kan hij rustig in slaap vallen.
Volg ons ook op Facebook voor leuke feitjes, ideetjes, handige apps, boeken, tips & tricks.