6. Dysthyme stoornis

Wat is een dysthyme stoornis?

Als je al minstens twee jaar bijna elke dag een sombere stemming ervaart (bij kinderen en jongeren minstens één jaar), dan heb je mogelijk een dysthyme stoornis. Het is de lichte variant van een depressie. De symptomen, zoals een slechte eetlust, vermoeidheid, concentratieproblemen of hopeloze gevoelens, zijn minder intens dan bij een ‘normale’ depressie. Daardoor kan het lastig zijn om in te zien dat je ook een vorm van depressie hebt. Het kan voelen alsof je altijd al zo bent geweest. Een dysthyme stoornis wordt ook wel dysthymie, chronische depressie of persisterende depressieve stoornis genoemd.

Symptomen

Het belangrijkste kenmerk van de dysthyme stoornis is dat je al langer dan twee jaar bijna continu een sombere stemming hebt. De meeste dagen voel je je verdrietig, lusteloos of ‘in de put’. Bij kinderen en jongeren kan de stemming ook geïrriteerd zijn. Daarnaast heb je last van ten minste twee van de volgende kenmerken:

  • Slechte eetlust of juist te veel eten;
  • Slapeloosheid of juist te veel slapen;
  • Weinig energie of vermoeidheid;
  • Een negatief zelfbeeld;
  • Slechte concentratie of moeite met beslissingen nemen;
  • Hopeloze gevoelens.

Het verschil met een ‘normale’ depressie

Een dysthyme stoornis lijkt veel op de bekende depressieve stoornis, maar de symptomen zijn minder in aantal en intensiteit. De klachten zijn echter wel veel langer aanwezig dan bij een ‘normale’ depressie. Het is mogelijk om zowel een depressieve stoornis als dysthymie te hebben. Bijvoorbeeld als je altijd dysthyme klachten hebt, maar daar bovenop soms ook extra symptomen waardoor je tijdelijk aan de kenmerken van een depressie voldoet. Dit wordt ook weleens dubbele depressie genoemd.

Oorzaken

De dysthyme stoornis wordt veroorzaakt door een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren. Het voorspellen van wie de stoornis krijgt, blijkt erg ingewikkeld. De volgende factoren lijken in ieder geval een rol te spelen:

  • Erfelijkheid - je hebt een grotere kans op een dysthyme stoornis als depressies voorkomen in je familie;
  • Hersenafwijkingen - bepaalde hersengebieden, bijvoorbeeld gedeelten die te maken hebben met het geheugen en emoties, blijken betrokken bij de dysthyme stoornis;
  • Slaapafwijkingen - mogelijk reageert het lichaam anders tijdens de slaap bij dysthymie;
  • Negatieve gebeurtenissen - risicofactoren in de kindertijd zijn het verlies van een ouder of scheiding;
  • Persoonseigenschappen - bepaalde persoonlijke eigenschappen, zoals het snel ervaren van negatieve emoties, vergroten de kans op het krijgen van een een chronische depressie.

Gevolgen van een dysthyme stoornis

Wat deze stoornis zwaar maakt, is dat de klachten zo lang aanhouden en bijna nooit helemaal weg zijn. Dit heeft een enorme invloed op je privé- en werkleven. Je kan niet volledig genieten van het leven en ervaart veel negatieve gedachten, vaak ook over jezelf. Dit is vermoeiend en kan voor concentratieproblemen zorgen. Daar kunnen je school- en/of werkprestaties dan weer onder lijden. We zien ook regelmatig bij een dysthyme stoornis dat je je sneller terugtrekt en minder vaak leuke dingen doet. Hierdoor kun je je eenzaam gaan voelen. Lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn of misselijkheid, kunnen ook voorkomen. Kinderen en jongeren die last hebben van een geïrriteerde stemming, kunnen soms als moeilijk worden ervaren door hun omgeving. Hierdoor kunnen ze negatief over zichzelf gaan denken of buitengesloten worden door leeftijdsgenoten.

Behandeling

Het is belangrijk om te weten dat behandeling veel kan doen. Onbehandeld kan de dysthyme stoornis je hele leven voort blijven woekeren. Blijf dus niet te lang met je klachten rondlopen. Tijdens de intake bekijken we hoe jouw dysthyme stoornis in elkaar zit. We onderzoeken de ernst, oorzaken en duur van je klachten. Ook proberen we een goed beeld te krijgen van jouw hulpvraag. Met al die informatie kiezen we een passende behandelmethode. De behandeling van een dysthyme stoornis lijkt erg op die van een depressieve stoornis.