1. Wat is ADHD?
ADHD kun je herkennen aan een combinatie van gedragskenmerken die te maken hebben met een aanhoudend patroon van aandachtsproblemen en/of hyperactiviteit-impulsiviteit. Het is een aangeboren neurobiologische ontwikkelingsstoornis en staat voor Attention-Deficit Hyperactivity Disorder (aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit). Iedereen kan wel eens te maken hebben met aandachtsproblemen of hyperactief en impulsief gedrag. Maar bij ADHD is dit gedrag op een constante basis aanwezig en kan het jouw dagelijks functioneren in de weg zitten.
Het kan zich op verschillende manieren uiten. Niet iedereen met ADHD is altijd druk, ongeconcentreerd of impulsief. Sommigen zijn juist erg dromerig en vallen minder op. Deze diagnose krijg je niet zomaar. Er zijn namelijk verschillende kenmerken waaraan je moet voldoen. Deze kenmerken zijn vaak al vanaf de vroege jeugd aanwezig. In de meeste gevallen wordt ADHD dan ook al op jonge leeftijd vastgesteld, maar het kan ook voorkomen dat dit pas op volwassen leeftijd gebeurt. Wat in ieder geval zeer belangrijk is bij het stellen van de diagnose, is het vaststellen van de ernst van jouw problemen bij het goed kunnen functioneren thuis, op school en/of op het werk. Vervolgens stel je samen met een psycholoog een behandelplan op, waarmee je leert meer grip te krijgen op jouw problemen.
3 op 100
Mensen in Nederland hebben ADHD. Het komt twee keer zo vaak voor bij jongens als bij meisjes. Jaarlijks zijn dit ongeveer 210.000 mensen. Genoeg dus om ongeveer 4 keer de gehele Johan Cruijff Arena te vullen!
Subtypen ADHD
Bij het vaststellen van de diagnose kunnen drie subtypen ADHD worden vastgesteld:
ADHD, overwegend hyperactieve/impulsieve type
Bij dit type staat niet het aandachtsprobleem, maar het hyperactieve en impulsieve gedrag op de voorgrond. Gedragsstoornissen gaan vaak hand-in-hand met dit type. Zij hebben spanning of sensatie nodig om zich beter te voelen.
ADHD, overwegend onoplettendheidtype
Aandachtsproblemen met dromerigheid, traagheid en twijfelzucht staan vaak op de voorgrond. Vaak is er sprake van perfectionisme, faalangst en paniekgevoel bij gebrek aan overzicht. Dit type werd voorheen ADD genoemd.
ADHD, gecombineerde type
Bij dit type is er sprake van zowel hyperactiviteit als problemen met aandacht en impulsief gedrag. In de volwassenheid hoeft de hyperactiviteit niet meer op de voorgrond te staan, maar is er wel sprake van voortdurende innerlijke onrust of gejaagdheid.
ADHD, ander gespecificeerde aandachtsdeficiëntie/hyperactiviteitsstoornis
Bij dit type is er sprake van klachten zoals hyperactiviteit, aandachtsproblemen en impulsief gedrag. Echter wordt er niet geheel voldaan aan de hierboven beschreven typen stoornissen. Er is hierbij wel sprake van ernstige beperkingen in het functioneren op school/werk, thuis of sociaal.