1. Wat is een angststoornis?
Bijna 30 procent van onze bevolking heeft te maken met een angststoornis of daar in het verleden mee te maken gehad. Angststoornissen behoren tot de meest voorkomende psychische klachten. En net als bij vele andere psychische klachten, kan iedereen van jong tot oud ermee te maken krijgen. Meer vrouwen dan mannen hebben te maken met angststoornissen, maar het verschilt per persoon hoe ernstig en complex de klachten zijn.
Angst en adrenaline
Angst is een emotie met een belangrijke functie: het maakt je attent op gevaarlijke situaties. Het is dan ook een belangrijk onderdeel van jouw persoonlijk overlevingsmechanisme. Wanneer je angst ervaart, maakt je lichaam bepaalde stofjes aan, zoals adrenaline. Je pupillen verwijden, je hart gaat sneller kloppen, je spieren spannen zich aan, je gaat zweten en je ademhaling versnelt. Adrenaline zorgt er hierdoor voor dat je razendsnel kunt reageren op het dreigende gevaar. Angst heeft dus een nuttige rol.
Wanneer is er sprake van een angststoornis?
Angst ervaren in bepaalde situaties is dus heel normaal, zolang die angst na een bepaalde tijd ook maar weer verdwijnt. Gebeurt dat niet en ben je de grootste gedeelte van de dag (buitenproportioneel) angstig of heb je al een langere tijd geregeld last van angst in ongevaarlijke situaties? Dan kan er sprake zijn van een angststoornis.
In veel gevallen ontstaan angststoornissen al in de kindertijd. Soms groei je er als kind overheen, maar je kunt er ook jarenlang last van blijven houden als jouw klachten onbehandeld blijven. De oorzaak van een angststoornis verschilt per persoon. Soms komt het door het hebben van een nare ervaring op jonge leeftijd, maar je kunt ook een angststoornis ontwikkelen door het slikken van bepaalde medicatie of het hebben van andere onderliggende psychische klachten. Het is daarom heel belangrijk om jouw klachten duidelijk in kaart te brengen met een (kinder-)psycholoog. Die kan jou aangeven of je inderdaad te maken hebt met een angststoornis.